Bezár

Az OSRAM újította meg a Sixtus-kápolna...

Mar 22

Az Osram megújította a Sixtus-kápolna világítását

2015-03-22 Általános hírek

Az OSRAM megújította a vatikáni Sixtus-kápolna világítását magyar közreműködéssel

Több mint 7000 LED került az erre a célra készített speciális lámpatestekbe, amelyek most már az ikonikus Sixtus-kápolna teljes belső terét és a mennyezeten található Michelangelo által készített freskókat világítják meg.

Sixtus-kápolna2014 év végén jelentette be az OSRAM, hogy végzett azzal a teljes körű SSL retrofit projekttel, melynek során LED-es kiváltással helyettesítette a korábbi fényforrásokat a Sixtus-kápolnában, Rómában. Az új LED-es lámpatestek 90%-kal kevesebb energiát használnak, mint előző, hagyományos társaik. A projekt az EU támogatásával jött létre az Európai Digitális Menetrend kezdeményezésével.

Egy évvel ezelőtt még az elsődleges fókusz Michelangelo munkáinak a megvilágításán volt. A projekt pedig valóban megvalósította ezt a cél, miközben tökéletes légkört teremtett az egész kápolnában. Mi több, a projekt messze túlteljesítette a kitűzött 60%-os energia-megtakarítási rátát.

A LED alapú világítás különösen ilyen megoldások terén bizonyítja létjogosultságát. Például Philips LED alapú világítótestekkel világították meg a Rijksmuseum-ban kiállított összes értékes műalkotást Amszterdamban. Egy másik példát is ide vehetünk, ahol hasonló alkalmazásban LED-eket használtak ikonikus, vallási létesítményben, ez pedig a Szt. Mária és Bartholomeo-templom a németországi Harsefeldben.

A Sixtus-kápolna projekt több mint 7000 LED-et használt fel, amelyeket az Osram Opto Semiconductors szerelt be külön, ehhez a nagy horderejű projekthez tervezett egyedi lámpatestekbe. A fény erősebb lett és kontrolláltabb, így a látogatók élvezni tudják az élményt, amit az nyújt nekik, hogy sokkal jobb fényviszonyok mellett láthatják majd a híres freskókat.

Az Osram hisz abban, hogy ez a munka új terepet nyitott a világítástechnikában. „Az Osram kifejlesztett egy LED világítási megoldást, amely mércét állított fel a technológia erősségében, minőségében és az innovációban.” állítja Klaus Patzak, az Osram pénzügyi vezetője (CFO), és a cég világítótest részlegének megbízott felelőse. „A világon ez az első ilyen jellegű megoldás, és teljesen új lehetőségek irányába kövezte ki az utat az ügyfeleink számára. Ezeket a lehetőségeket gyorsan valóra fogjuk váltani.

A helyszín kurátorai talán még jobban beleszerettek az eredménybe. "A Sixtus-kápolnát ékesíti a legkülönlegesebb munka, amelyet az emberi elme valaha is kigondolt, és ami Michelangelo mesterműve” mondta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. „Meg akarjuk tisztelni Michelangelo halálának 450. évfordulóját azzal, hogy új megvilágításba helyezzük a munkáját.

A Versenyképesség és Innovációs Keret Programon belüli Európai Információs és Kommunikációs Technológiáért Finanszírozási Program támogatta a Sixtus-kápolna projektet a LED4Art lobogója alatt. Az EU maximálisan elégedett az eredménnyel.

A művészet azért létezik, hogy inspiráljon minket és világosságot gyújtson az elménkben.” mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, aki a Európai Digitális Menetrendért felelős. „Azzal, hogy LED-del megvilágítottuk a Sixtus-kápolnát, Michelangelo művészete most még inkább beteljesíti történelmen átívelő szerepét.

Az 1980-as évek óta a kápolnát együttesen világította meg a 12 ablakon bejövő fény, valamint a 150W-os spotlámpák és az 1kW-os halogén fényvetők fénye. Összesen 66kW fogyasztást produkáltak ezen lámpák az OSRAM szerint, akik a fényforrásokat LED-ekkel helyettesítették.

Ennek a hatalmas áramfelvételnek az ellenére a megvilágítás a freskókon csak néhány lux volt, mert az ablakon bejövő fényt lefojtották egy enyhén átlátszó plasztik borítással, hogy megvédjék a műveket az ultraibolya sugárzástól. A mesterséges fényforrásokat is szűrték hasonló okok miatt. Ez azt eredményezte, hogy a látvány egy ún. mikronos méretű tartományba került, ahol a színeket az emberi szem fakónak érzékeli.

Amint a kápolnába bekerült a LED világítás, a fogyasztás lecsökkent 7.5kW-ra, a reneszánsz festmények pedig 5-10-szeresen jobban meg lettek világítva; legalább 80 lux-szal.

Kétévnyi munka kellett ahhoz, hogy kifejlesszék a megfelelő spektrumú lámpákat, amelyek az eredeti színeket a leghűebben visszaadják anélkül, hogy károsítanák a műveket. A Vatikáni múzeumőrök végig felügyelték a projektet.

Schanda János a magyarországi Pannónia Egyetem professzora kitűzte azt a célt, hogy a festmények olyan fényt kapjanak, mintha a napfényben lennének, anélkül, hogy a napfény spektrumait kelljen használni. Ez a koncepció a „színegyezőség” elnevezést kapta. Oda kellett figyelni a festmények speciális felületi anyagösszetételére is, valamint arra, hogy a boltíves mennyezet megvilágítása is egyenletes legyen. A Pannónia Egyetem munkatársai azt a feladatot kapták tehát, hogy kiválasszák a kiváltó fényforrásként használt fehér és színes LED-eket, és ők határozták meg az optimális színképi teljesítmény-eloszlást. Ami kihívást jelentett, hogy a reneszánsz korban eltérő festéket használtak, mint manapság, melyeknek a pigmentjei különböznek a maiakétól, ebből következik, hogy a fényvisszaverési jellemzőik is eltérőek. A szakemberek a helyszínen reflexióméréseket végeztek, amelyek eredményeinek kiértékelése után a LED fényforrás színképét aszerint hangolták, hogy a freskók megjelenése pontosan olyan legyen, amilyennek Michelangelo és a többi reneszánsz mester megfestette. A kutatók az új fényforrások beüzemelése után is figyelemmel kísérték azoknak működését további mérésekkel.

A Vatikán részéről az is igény volt, hogy a nézők ne lássák a fényforrást, csak a belőlük kiáradó fényt, tehát maguknak a lámpatesteknek is meg kellett felelni a feladatnak, mindamellett, hogy a kápolna egyetlen kicsi részletét sem takarhatták ki.

Az Osram szerint, manapság már a kutatók is azt feltételezik, hogy Michelangelo nem gyertyafény vagy fáklyavilágítás mellett keverte ki a színeket, hanem napfénynél, ezért azok színhőmérséklete hűvösebb.

Az elkövetkező 100 évben várható, hogy a hullámhossz kombinációk hatásainak vizsgálata egyre inkább előtérbe kerül az erre kifejlesztett speciális kutatólaborokban.

Végül a kápolnában megtalálták a megfelelő helyet a fényforrásoknak 10m magasan, ahol egy keskeny párkány fut körbe, és alulról képesek jól elrejteni a lámpatesteket.

Azoknak azonban 100mm szélességben kellett elférniük, így a párkányhoz kellett tervezni a speciális lámpatesteket. Mélységük tehát 100mm, szélességük pedig 800mm lett, a hűtést „tű-sorja” hűtőbordákkal oldották meg, mindegyikben 140LED található. Mivel a párkány durva felületű ezért mindegyik lámpatest kapott három lábat is.

Arra is gondolni kellett, hogy rendezvények esetén maga az esemény is megvilágítható legyen, ezért a lámpatestek keretébe egy kis motort is beépítettek, amely képes a fényforrást a párkány szélén túl mozgatni, így a fény leirányítható a padlóra. Ez az ún. „gála-mód’, amely a vatikáni események megvilágítását biztosítja. (Pl. a pápai konklávé, kiállítások vagy koncertek.) A lenti alapvilágításhoz a speciális freskóvilágításon kívül szereltek még fel a párkányra, az ablakok közé tripla, 30-50W-os LED spotvilágítókat is.

A projekt partnerei voltak:

  • Osram Lighting
  • Osram Opto Semiconductor
  • Pannon Egyetem (Múszaki Informatikai Karának szakemberei)
  • The Institut de Recerca en Energia de Catalunya in Spain (Katalóniai Energiakutatási Intézet )
  • Faber Technica in Italy
  • EU
  • Vatikán

Forrás: internet

(By Maury Wright Editor in Chief, LEDs Magazine and Illumination in Focus)
Cseri Péter Népszabadságban megjelent írása 2013 dec.
Origo
Steve Bush/2014. nov. 5. (flipboard.com)

Minden, amit a led-ekről tudni akartál!

Bisnode tanúsítványt kaptunk!

A Bisnode nemzetközi cégminősítő minden vállalkozás pénzügyi stabilitását, üzleti megbízhatóságát...

Részletek

Zseblámpa Webshop - Fókuszálj a lényegre!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megnyitottuk Zseblámpa Webshopunkat, ahol a tőlünk megszokott minőségben és széles termékpalettán...

Részletek

GIRA - eNET - XXI. századi világításvezérlés

A német GIRA cég mára az intelligens épületfelügyeleti technológia egyik legmeghatározóbb cégévé fejlődött,...

Részletek

A színvisszaadási indexről (Ra, CRI)

Minden világítástechnikai terméket (LED fényforrásokat, LED lámpatesteket, LED szalagokat stb...) színvisszaadási tulajdonság...

Részletek