Bezár

LED fénycső különlegességek - Ledes égők tesztje

Apr 21

Led fénycső különlegességek

2012-04-21 Új termékek

A különböző LED fénycsövek között is van különbség! …avagy a fényerő csökkenés titkai

A led fénycsövek előnyei

A LED-ek előnyeiről számtalan helyen számtalan információt lehet olvasni: sokan tudják már, hogy a ledes fényforrások energiatakarékosak, környezetkímélők, rendkívül hosszú az élettartamuk és nagymértékben ütésállók. De vajon mindegyik LED fényforrás ugyanolyan megbízható minőségű? Cikkünkben hitelt érdemlő, tesztekkel alátámasztott eredményeket teszünk közzé saját ledes fénycsöveink és a piacon jelenlévő többi LED fénycső minőségéről.

A jó minőség itt is fontos

A LED fénycsövek sokak szimpátiáját elnyerték: energiatakarékosan, a környezetvédelmi szempontokra is ügyelve oldhatjuk meg velük otthonunk, vagy akár egy irodaház világítását, a szemnek kellemes fényt bocsátanak ki, és kedvünk szerint kiválaszthatjuk a szemünknek legkellemesebb színárnyalatot. És valóban, mindez igaz is, azonban korántsem mindegy, melyik terméket választjuk, ugyanis a ledek világában is fennáll a legtöbb terméknél tapasztalható „olcsó de gagyi vs. drágább, de jó minőségű” problematika.

Mi lehet a gond az olcsó led-ekkel?

Hogy a LED fénycsöveknél hogyan jelentkezhet ez a probléma? Az olcsó, nagyon gazdaságosnak mondott ledes termékeknél fordulhat elő többnyire, hogy nagyon hamar elveszíthetik kezdeti fényerejüket. Ha ilyen terméket választ, akkor eleinte még elégedett lehet vele, mert kezdeti fényerejük a beígért sok ezer órához képest se perc alatt jelentősen lecsökkenhet!

3 év garanciát biztosítunk

A LEDKER-nél vásárolt Led fénycsövekre és a többi ledes termékre is 3 év gyártói garanciát vállalunk, így Önt nem érhetik ilyen kellemetlen meglepetések. Emellett van egy 6000 órás tesztünk, ami az általunk forgalmazott le des fénycsövek fényerőcsökkenését vizsgálja, és a Villanyszerelők Lapjában megjelent egy bevizsgálás utáni összehasonlító táblázat, ami az általunk forgalmazott LED fénycsöveket is vizsgálja.

Led égők tesztje

Nézzük először a megbízhatósági tesztet, amit a CERPEI elektronikai cikkek kutatóintézetében készítettek az LK/SP márkájú, T83GT típusú LED fénycsövünkkel. A fénycsövek szinte napi 24 órán át világítottak, naponta nyolc alkalommal viszont lekapcsolták őket 10-15 percre, ezzel a kapcsolgatás hatásával is számoltak a kísérletben, amely 2009 októberétől 2010 júliusáig tartott.

A teszt a LED fénycsövek fényerő csökkentését vizsgálta. A ledek fényerejét lumen mértékegységben határozzák meg (1 lumen sugárzott teljesítménye 1/683 watt). A fénycsövek teljesítménye a kísérlet kezdetekor 1416 lumen volt. Az alábbi táblázat mutatja a ledes fénycsöveink fényerő csökkenését:

fénycsövek világítási ideje 1000 2000 3000 4000 5000 6000
lumen (lm) 1419.23 1397.78 1363.06 1343.91 1322.56 1311.25
fényerő csökkenés (% 0 1.51 3.96 5.31 6.81 7.60

Látható, hogy az első 1000 óra után a kezdeti fényerő semmivel sem csökkent, 2000 óra után a csökkenés mindössze 1,51% volt, 6000 óra működés után pedig 7,6 százalékkal, ami gyakorlatilag még mindig elhanyagolható, észrevehetetlen a szemnek (a 6000 óra normál használat mellett már többévnyi működésnek számítana)!

A táblázat eredményei az alábbi grafikonon is láthatók:

A kísérlet során a szakemberek a 6000 óra eredményei alapján megjósolták, milyen további fényerő csökkenéssel lehet számolni. Ez alapján 25 000 óra után is csak 24%-os a csökkenés mértéke, ami még mindig azt jelenti, hogy ennyi idő után is jól funkcionál a LED fénycső.

Bevizsgálás és további tesztek

LED fénycsöveink minőségét másik vizsgálat is elemezte, a bevizsgálás után egy összehasonlító táblázatot tettek közzé a Villanyszerelők Lapjában, ahol más kereskedők (összesen 12) termékeivel együtt „vizsgáztunk”. Itt több szempontból is vizsgálták a termékeket.

Összehasonlították a névleges (a terméken, vagy a webáruházban feltüntetett) fényerőt, és megnézték, mennyire egyezik az a ténylegesen mért adatokkal. A mi LED fénycsövünk 99,2-105% - át produkálta a névleges fényerőnek, ezzel a legjobbak között voltunk (a szabvány követelmény egyébként 90%). Volt olyan Led fénycső, aminek a kezdeti fényereje csupán 50%-a volt a beígértnek!

A bevizsgálás kiterjedt továbbá a mért fényhasznosításra, a névleges és a mért színhőmérséklet összehasonlítására, a szabványos színtartománynak történő megfelelésre és a névleges és a mért színleadásnak. LED fénycsövünk valamennyi vizsgálati szempont alapján bőven megfelelt a szabványok támasztotta kritériumoknak, és a legjobban teljesítő led termékek között van.

A vizsgálat kimutatta, hogy a piacon elérhető LED fényforrások közül több nem felel meg a szabványok támasztotta követelményeknek, és néhány termék tragikusan alulteljesít a beígértekhez képest! Éppen ezért a LED fénycsöveknél és egyéb fényforrásoknál is igaz az, hogy érdemes kicsit magasabb összeget fordítani rá, és megbízható gyártó megbízható termékeit választani!

Minden, amit a led-ekről tudni akartál!

Bisnode tanúsítványt kaptunk!

A Bisnode nemzetközi cégminősítő minden vállalkozás pénzügyi stabilitását, üzleti megbízhatóságát...

Részletek

Zseblámpa Webshop - Fókuszálj a lényegre!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megnyitottuk Zseblámpa Webshopunkat, ahol a tőlünk megszokott minőségben és széles termékpalettán...

Részletek

GIRA - eNET - XXI. századi világításvezérlés

A német GIRA cég mára az intelligens épületfelügyeleti technológia egyik legmeghatározóbb cégévé fejlődött,...

Részletek

A színvisszaadási indexről (Ra, CRI)

Minden világítástechnikai terméket (LED fényforrásokat, LED lámpatesteket, LED szalagokat stb...) színvisszaadási tulajdonság...

Részletek