Bezár

LED izzó

LED izzók nincsenek! - de nem kell megijedni, azonnal megmagyarázzuk ezt a kijelentést!

LED izzó – ugye ismerős a kifejezés? Semmi különös sincs a LED izzók népszerűségében, ha azt nézzük, mennyi előnyük van a hagyományos izzókhoz képest, jogosan követelik az első helyet a hagyományos fényforrásoktól! Hiszen egy LED izzó számtalan előnnyel bír: alacsony az energiafogyasztása, akár 80%-al kevesebb energiát igényel! Emellett a LED izzók hosszú élettartamukkal is hódítanak: akár 50 000 órán keresztül is világítanak! Így akár 20-25 év is eltelhet, mire LED izzó cserére adjuk a fejünket. Lehet, hogy előbb fog elköltözni, mintsem ki kellene cserélnie az égőket?


Persze a LED izzók tartogatnak még bőven meglepetéseket: az egyik ilyen éppen az, hogy megkímélnek a kellemetlen meglepetésektől! Ugyanis nem hirtelen égnek ki, hanem működési idejük végéhez közeledve fokozatosan halványodik a kibocsátott fény. Így Önnek mindig lesz ideje az új LED izzó beszerzésére, és nem kell átélnie a sötétben tapogatózás élményét.

A LED izzók további előnye, hogy jóval strapabíróbbak hagyományos társaiknál! Ütésállóak, így nem kell feleslegesen óvatoskodni velük, sosem jutnak arra a sorsra, amire a hagyományos izzók olyan gyakran. Emellett a ki-bekapcsolásra sem érzékenyek, részben emiatt hosszabb az élettartamuk.


led izzó Egy kis led izzó

Mindezek után furcsának tűnik, ha azt mondom, hogy LED izzók márpedig nincsenek? Pedig ez a valóság! A LED ugyanis sosem izzik, a fényüket nem a wolfram izzása adja, hanem az elektronok felszabadulása! Tehát az oly gyakran használt LED izzó kifejezés használata helytelen. Persze valamennyire érthető ez, hiszen az izzó szó kimondásakor már nem igazán a wolfram szál izzására gondolunk legtöbben, hanem egy villanykörtére. És a LED izzók is hasonló formát vesznek fel. Szóval, ha így nézzük, akkor bocsánatos bűn a LED izzó kifejezés használata, de ha igazán pontosak akarunk lenni, akkor használjuk inkább a LED fényforrás formulát.

Érdekesség, hogy a LED „izzók” energiatakarékossága éppen abból ered, hogy nem izzanak. Emiatt nincs meg ugyanis az a hőveszteség, ami a hagyományos fényforrásoknál 90 százalékos hőveszteséget okoz! Hogy ez miért is jó? Mert így nem égetik meg a kisgyermekek kezét, ha a játék hevében hozzáérnek, mondjuk az olvasólámpához. Továbbá egyébként tűzveszélyes helyeken is megoldható vele a világítás.

Led izzók

 

Az a jövő titka, hogy vajon a nyelvünkben mennyire honosodik meg mégis, helytelensége ellenére a LED izzó kifejezés. Valóban nem létezik helyette még ideális formula. A fényforrás szó nemcsak hosszabb, hanem nem árulja el pontosan azt sem, hogy körte égőről, vagy fénycsőről van-e szó. 

Egy kérdés azonban jogosan merül fel: ha nem izzik a led, és meleg sem keletkezik, akkor miért kell jóformán az összes ledes fényforráshoz hűtőborda?

Nos, meleg az keletkezik, és ezt el kell vezetni. Sőt a nagy teljesítményű ledeknél keletkező hő, akár jelentős is lehet - elektronok felszabadulása, azaz, emiatt keletkezik hő - viszont ha ez 40-50’C felé megy akkor a ledek teljesítménye és élettartama is károsodhat.

Most már, hogy tudja a led izzó valójában led körteégőként helyes tekintse meg LED ÉGŐ kínálatunkat!


Olvassa el a 75 W-OS IZZÓK MEGSZŰNÉSÉRŐL szóló cikkünket!Mi közelebb hozzuk Önhöz a LED világítást!
Ha a "LED izzók nincsenek" című írásunkhoz hasonló, érdekes és fontos információkra kíváncsi, emellett hasznos ledes tanácsokat is szívesen venne, akkor iratkozzon fel LED HÍRLEVELÜNKRE.

Minden, amit a led-ekről tudni akartál!

Bisnode tanúsítványt kaptunk!

A Bisnode nemzetközi cégminősítő minden vállalkozás pénzügyi stabilitását, üzleti megbízhatóságát...

Részletek

Zseblámpa Webshop - Fókuszálj a lényegre!

Örömmel tájékoztatjuk, hogy megnyitottuk Zseblámpa Webshopunkat, ahol a tőlünk megszokott minőségben és széles termékpalettán...

Részletek

GIRA - eNET - XXI. századi világításvezérlés

A német GIRA cég mára az intelligens épületfelügyeleti technológia egyik legmeghatározóbb cégévé fejlődött,...

Részletek

A színvisszaadási indexről (Ra, CRI)

Minden világítástechnikai terméket (LED fényforrásokat, LED lámpatesteket, LED szalagokat stb...) színvisszaadási tulajdonság...

Részletek